I tapaaminen 31.8.-1.9.




Tämä on se koti, johon tahdon asettua loppuelämäkseni. Onnellisena. TYÖSKENTELYVAIHE: Menimme kylpemään keskellä päivää ja pohtimaan tätä lausetta. Mitä se toikaan mieleen? Miten visio toteutuu?




  • Tärkeää on iäkkään ihmisen kuuntelu
  • Oman kissan ottaminen mukaan
  • Isot ikkunat, avarat tilat. Luonnonvalo tulee ikkunasta sisään. Jokaisesta ikkunasta on hienot näkymän. Huikeat puitteet olla paras! Sälekaihtimet ylös.
  • Muistonurkka, johon voi tuoda vanhoja valokuvia, esineitä yms.
  • Kokonaisvaltainen aistiylämys: maistamista, kuulemista, näkemistä, tunnustelua
  • Enemmän taidetta, luontaishoitoja
  • Sisustamista omilla tavaroilla ja mööpeleillä. Luo turvallisuutta mm. muistisairaille
  • Kanat! 
  • Elävä palvelukeskus, tärkeä etenkin itsenäisesti asuvien näkökulmasta
  • Kiitoksen ja hyvän palautteen saaminen asukkailta. 
  • Hyvä ruoka
  •  Foibe on tehty Rekolan kartanon alueelle. Lehtomaisuuden ja kartanomaisuuden säilyttäminen. Hiljaisuuden puutarja, jossa on erilaisia kasveja, suihkulähteitä jne. 
  • Atrium-pihan käytön lisääminen. Enemmän oleskelua, mahdollisuus pienimuotoiselle konsertille ja ihmiset voisivat ikkunoista kuunnella esityksiä
  • Omaisten opas, läheisten perehdyttäminen.
Ei enää omainen, vaan läheinen
  • Hyödynnetään eri kulttuuritaustoja, esim: illallinen teemana Venäjä. Mutta ei pelkästään ruokaan keskittyen
  • Mahdollisuus hiljaisuuteen puutarhassa sekä sisätiloissa. Hiljaisuus ei ole pelkästään tila, vaan toimintakulttuuri
  • Ruokatoiveet! Puuro sokerilla, kanelilla, voilla? Vai ilman mitään? 
  • Annetaan asukkaiden vanheta arvokkaasti 
  • Yksilölliset radio-ohjelmat 


Aiemmin toimittu niin, että palveluntuottaja tuottaa palvelun asiakkaalle. Asiakas on siis palvelun kohde. Minä tuotan palvelun sinulle, minä kohtelen sinua arvokkaasti jne. Nyt kun menemme uuteen avoimeen digitaaliseen maailmaan, niin meille tulee uusia vuorovaikutuksen kenttiä. Vuorovaitukutuksen kentille tulee niin hoitajat, asukkaat, läheiset, ulkopuoliset palveluntuottajat jne. Meidän tehtävä on rakentaa erilaisia vuorovaikutuksen kenttiä. Mitä kaikkea voidaan rakentaa teemaillallisen ympärille? Minkälaista vuorovaikutusta rakentuu taiteen ympärille, hoitotilanteisiin ym? Kanala on ollut mieletön vuorovaikutuksen kenttä. Läsnäolon merkitys korostuu.Vuorovaikutus on suurin valttikorttimme.

Ensimmäisen kehityskohteen valinta
Ulla ja Paula: Musiikki
Petra ja Johanna: Makumatkat. Ruokaa, maakohtainen teema, musiikkia, vanhusten tuomia esineitä, videoita. Lounas tai illallinen. (tutustukaa: http://dreamteamrakentajat.blogspot.fi/p/moduuli-iii.html)
Meeli ja Ivi: Asukas saa päättää enemmän ruoistaan. Yhteistyö päiväkotien kanssa
Jaana ja Erika: Yhteistyö läheisten kanssa. Toteutetaan leikekirja läheisten kanssa.
Tuovi: Ideat ja suunnitelmat kartalle. Toteutus asia erikseen, mutta suunnitelmat tehdään valmiiksi. 
Katri: Ystäväpiiri. Tarkoituksena, että kolmen kuukauden ohjatun kokoontumisen jälkeen voidaan hakea rahoitusta.
Pirjo: Ulkoilu ja liikkuminen: sähköpyörätuoli ja sen rahoitus. 
Janna: Ne, jotka haluavat valvoa ja katsoa telkkaria, saavat valvoa. Ei pakoteta nukkumaan heti iltapalan jälkeen. Yökerhoa on toteutettu mm. Aavassa, linkin kautta tutustumaan: 
http://dreamteamrakentajat.blogspot.fi/2014/02/palvelukeskus-linnunlaulun-ja.html
http://dreamteamrakentajat.blogspot.fi/2013/11/nyt-on-sitten-ensimmaisen.html
Maija: Työhyvinvointi. Työnvuorosuunnittelulla autetaan hoitajia jaksamaan paremmin. Protoilu jo 
käynnissä. 



1.9.2015



Kokkaustehtävän purku
Oppiva organisaatio, Peter Senge. Opitaan samalla, kun työskennellään ketterästi. Ei tiedetä mitä lähdetään tekemään, mutta kokeillaan silti ja tarpeen tullessa muutetaan. 

Jaettu visio. Kaikilla tulee olla yhteinen visio. Foibessa se on Tämä on se koti, johon tahdon asettua loppuelämäkseni. Onnellisena. Eilen kokkaillessa yhteinen visio oli menun toteutuminen. Visiosta tuli jaettu, koska se oli tehty yhdessä. Sengen maailmassa on myös tiimioppiminen. Opetellaan siis yhdessä tekemään. Kukaan ei ennen eilistä ollut kokannut yhdeksän ruokalajin ateriaa. Nyt kaikki ovat tämän tehneet. 

Henkilökohtaiset voimavarat. Miten te itse kukin tuotte oman osaamisenne yhteiselle pöydälle yhteiseen käyttöön? Laitanko kaiken osaamiseni peliin vai himmailenko? Eilen näytti siltä, että aidosti laitettiin kaikki osaaminen peliin.

Henkiset mallit (mental models). Henkisiä valleja, jotka estää meitä muuttumasta. Edustavat kaikkea vanhaa, tuttua, turvallista, näin me on aina tehty, ei pysty.. Jos edessä on pelkkiä esteitä, niin miten niitä lädhetään raivaamaan? Pala kerrallaan.

Systeemiajattelu. Koko ajan tulee pitää visio mielessä, jaettuna ja yhteisenä mielessä. Tehdään asioita erilaisissa kokonaisuuksissa yhdessä oppien. Laitetaan itsemme peliin ja luodaan tilanteita, joissa muutkin joutuvat laittamaan itsensä täysillä mukaan. 

Mitä te voitte tehdä arjessa? Miettikää mitä pitää tehdä, että visiosta tulee kaikille jaettu, miten otetaan muut mukaan, tunnistetaanko heti esteet. Suunnitellaan nopeasti, ei pitkiä läpisuunnitteluja. Rohkeasti kokeilemaan.Tehdään olemassa olevista resursseista. Lohen ei ole pakko olla lohta, sehän voi olla vaikka kuhaa. Muistelkaamme eilistä illan toiminnallista harjoitusta. Luovuutta nähtiin ja käytettiin olemassa olevia resursseja!

















Ryhmän nimi
Nopea kolmen hengen mietintä ja ehdottakaa kahta vaihtoehtoa ryhmän nimeksi. Ja voittaja on kirkastajat. Onnea Foiben Kirkastajat!

Kirkastajat: Selkeä, puhdas ja raikas visio. Pohjat on luotu ja nyt kiillotetaan!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti